Az egészségesre való odafigyelés ugyanúgy a nevelés része, mint megtanulni írni-olvasni. A tanulás észrevétlenül zajlik, főként a családban látott minta utánzásával, vagyis a családtagok mindennapos étkezési szokásai által. Mindez meghatározó lesz majd abban, hogy gyermekünk egészséges felnőtté válik-e.
A gyermekek ebben a korban jellemzően még válogatósak. Szülőként legyünk azonban kitartóak és következetesek, és az „én ezt nem szeretem”-re ne kínáljuk fel lehetőségként a mogyorókrémes kenyeret vagy csokis kekszet, snacket az ebéd helyett!
Az egészséges étkezés (is) küzdelmes területe a gyermeknevelésnek, és gyakran a környezet is a szülők ellen játszik (pl.: a boltokban a gyermekek szemmagasságába halmozott cukorkák, a Tv-reklámok).
Az irányítás azonban ebben a korban még a mi kezünkben van.
A helyes étkezési szokások kialakítása a szülő folyamatos feladata. A kisiskolás korosztály ízlése egyre jobban formálható, a gyermekek egyre nyitottabbak kezdenek lenni az új ízekre. Vegyük tehát körül őket jó példával, így önkéntelenül megtanulják a helyes étkezés alapjait. Szülőként ezzel tehetünk gyermekeink egészségéért a legtöbbet.
14 tanács az egészségért
- Reggelizzen otthon minden nap iskolás gyermekünk, hiszen ez segíti az iskolai koncentrációt.
- Szomjoltásra vizet, édesítetlen gyümölcsteát (házi jeges teaként) igyon. 2 dl üdítő vagy bolti jeges tea 1 evőkanál cukrot tartalmazhat. Előfordul, hogy napi energiaszükségletük nagy részét ilyen értéktelen kalóriákkal isszák meg a gyermekek!
- A tömény, akár 100%-os gyümölcslevek ivása ne legyen megszokott, ezeket is vízzel hígítva adjuk, hiszen vitamintartalmuk elhanyagolható, ellenben felesleges kalóriát jelentenek.
- Ne tiltsunk semmilyen ételt, de a mennyiséget és az arányokat mi, szülők kontrolláljuk.
- Mutassunk magunk jó példát.
- Együnk közösen, legyen örömteli a közös étkezés.
- Naponta legalább egy alkalommal egyen főtt ételt a gyermek (a fagyasztott pizza, még megsütve sem számít főtt ételnek, ahogy a virsli sem).
- A gyermekek rendszeresen fogyaszszanak rostban gazdag ételt.
- Beszéljünk velük sokat arról, mi miért egészséges és mi egészségtelen vagy káros.
- Főzzünk közösen, remek alkalom a „tanításra”, és a gyermekek szívesebben megeszik azt az ételt, amelynek elkészítésében közreműködtek, még ha azt esetleg nem is kedvelik annyira.
- Ha csak lehet, kerüljük a feldolgozott élelmiszert. Pl: kész gyümölcsjoghurt helyett vegyünk natúr joghurtot, turmixoljunk bele friss gyümölcsöt, fagyasszunk le gyümölcspürét jégkrémnek, készítsünk aszalt gyümölcsre, magvakra csurgatott étcsokoládéból mini nasit, túróból, mézből készítsünk mi desszertet a bolti rudi helyett.
- Ne engedjük a nassolást, a napi 5 ajánlott étkezés betartása mellett plusz falatozásra nincs szükség.
- A készen vett termékeken olvassuk el a hozzáadott cukortartalmat és kerüljük azt, amelyben ez 15%-nál több! 100 g termékre van feltüntetve, tehát ahány gramm, annyi százalék a cukor. A mogyorókrém 56,8 %-a cukor, a reggelizőpelyhek 30%-a, az instant kakaóporé 74%!
- A gyermekeknek jár az édesség, de bolti, kész édesség helyett, készítsünk magunk (akár közösen) valami finomságot, így tudjuk a cukortartalmát kontrollálni.
Házi zabszelet
Ezt a receptet akár a kisiskolásokkal együtt is elkészíthetjük olyan egyszerű. Imádni fogják ezt az egészséges desszertet!
Hozzávalók:
15 dkg zabpehely, 2,5 dkg kókuszreszelék, 5 dkg mazsola, 5 dkg durvára vágott dió, 1 evőkanál őrölt fahéj, 15 dkg hámozott, reszelt alma, 2 evőkanál méz
A sütőt melegítsük elő 200 fokon. Az almát reszeljük le egy tálba. Keverjük össze a zabpelyhet, a fahéjat, a mazsolát, a kókuszreszeléket és a durvára vágott diót. Adjuk hozzá a reszelt almát és a mézet. Gyúrjuk össze és sütőpapírral bélelt sütőlemezre formázzunk belőle 1,5-2 cm magas téglalapot. A sütőben süssük 10 percet, vegyük ki, hagyjuk hűlni, majd éles késsel szeleteljük.