Egészséges táplálkozás – egy életre szól

Az élet első éveiben kialakuló étkezési szokások gyermekünk egész életére döntő befolyással bírnak. Nem csak testi egészségére lesznek komoly hatással, de lelki egyensúlyát, önérzetét, párválasztását, karrieresélyeit is befolyásolják.

Az egészségesre való odafigyelés ugyanúgy a nevelés része, mint megtanulni írni-olvasni. A tanulás észrevétlenül zajlik, főként a családban látott minta utánzásával, vagyis a családtagok mindennapos étkezési szokásai által. Mindez meghatározó lesz majd abban, hogy gyermekünk egészséges felnőtté válik-e.

   

A gyermekek ebben a korban jellemzően még válogatósak. Szülőként legyünk azonban kitartóak és következetesek, és az „én ezt nem szeretem”-re ne kínáljuk fel lehetőségként a mogyorókrémes kenyeret vagy csokis kekszet, snacket az ebéd helyett!

    

Az egészséges étkezés (is) küzdelmes területe a gyermeknevelésnek, és gyakran a környezet is a szülők ellen játszik (pl.: a boltokban a gyermekek szemmagasságába halmozott cukorkák, a Tv-reklámok).   

Az irányítás azonban ebben a korban még a mi kezünkben van.

 A helyes étkezési szokások kialakítása a szülő folyamatos feladata. A kisiskolás korosztály ízlése egyre jobban formálható, a gyermekek egyre nyitottabbak kezdenek lenni az új ízekre. Vegyük tehát körül őket jó példával, így önkéntelenül megtanulják a helyes étkezés alapjait. Szülőként ezzel tehetünk gyermekeink egészségéért a legtöbbet.

   

14 tanács az egészségért

  1. Reggelizzen otthon minden nap iskolás gyermekünk, hiszen ez segíti az iskolai koncentrációt.
  2. Szomjoltásra vizet, édesítetlen gyümölcsteát (házi jeges teaként) igyon. 2 dl üdítő vagy bolti jeges tea 1 evőkanál cukrot tartalmazhat. Előfordul, hogy napi energiaszükségletük nagy részét ilyen értéktelen kalóriákkal isszák meg a gyermekek!
  3. A tömény, akár 100%-os gyümölcslevek ivása ne legyen megszokott, ezeket is vízzel hígítva adjuk, hiszen vitamintartalmuk elhanyagolható, ellenben felesleges kalóriát jelentenek.
  4. Ne tiltsunk semmilyen ételt, de a mennyiséget és az arányokat mi, szülők kontrolláljuk.
  5. Mutassunk magunk jó példát.
  6. Együnk közösen, legyen örömteli a közös étkezés.
  7. Naponta legalább egy alkalommal egyen főtt ételt a gyermek (a fagyasztott pizza, még megsütve sem számít főtt ételnek, ahogy a virsli sem).
  8. A gyermekek rendszeresen fogyaszszanak rostban gazdag ételt.
  9. Beszéljünk velük sokat arról, mi miért egészséges és mi egészségtelen vagy káros.
  10. Főzzünk közösen, remek alkalom a „tanításra”, és a gyermekek szívesebben megeszik azt az ételt, amelynek elkészítésében közreműködtek, még ha azt esetleg nem is kedvelik annyira.
  11. Ha csak lehet, kerüljük a feldolgozott élelmiszert. Pl: kész gyümölcsjoghurt helyett vegyünk natúr joghurtot, turmixoljunk bele friss gyümölcsöt, fagyasszunk le gyümölcspürét jégkrémnek, készítsünk aszalt gyümölcsre, magvakra csurgatott étcsokoládéból mini nasit, túróból, mézből készítsünk mi desszertet a bolti rudi helyett.
  12. Ne engedjük a nassolást, a napi 5 ajánlott étkezés betartása mellett plusz falatozásra nincs szükség.
  13. A készen vett termékeken olvassuk el a hozzáadott cukortartalmat és kerüljük azt, amelyben ez 15%-nál több! 100 g termékre van feltüntetve, tehát ahány gramm, annyi százalék a cukor. A mogyorókrém 56,8 %-a cukor, a reggelizőpelyhek 30%-a, az instant kakaóporé 74%!
  14. A gyermekeknek jár az édesség, de bolti, kész édesség helyett, készítsünk magunk (akár közösen) valami finomságot, így tudjuk a cukortartalmát kontrollálni.

  

Házi zabszelet 


Ezt a receptet akár a kisiskolásokkal együtt is elkészíthetjük olyan egyszerű. Imádni fogják ezt az egészséges desszertet! 


Hozzávalók:


15 dkg zabpehely, 2,5 dkg kókuszreszelék, 5 dkg mazsola, 5 dkg durvára vágott dió, 1 evőkanál őrölt fahéj, 15 dkg hámozott, reszelt alma, 2 evőkanál méz 
   
A sütőt melegítsük elő 200 fokon. Az almát reszeljük le egy tálba. Keverjük össze a zabpelyhet, a fahéjat, a mazsolát, a kókuszreszeléket és a durvára vágott diót. Adjuk hozzá a reszelt almát és a mézet. Gyúrjuk össze és sütőpapírral bélelt sütőlemezre formázzunk belőle 1,5-2 cm magas téglalapot. A sütőben süssük 10 percet, vegyük ki, hagyjuk hűlni, majd éles késsel szeleteljük.

© 2017 - Szent Kristóf Szakrendelő Nonprofit Kft.