Egészséges táplálkozás - Egy életre szól

Az élet első éveiben kialakuló étkezési szokások gyermekünk egész életére döntő befolyással bírnak. Nem csak testi egészségére lesznek komoly hatással, de lelki egyensúlyát, önérzetét, párválasztását, karrieresélyeit is befolyásolják.

Az egészségesre való odafigyelés ugyanúgy a nevelés része, mint megtanítani a kicsiknek az illedelmes köszönést. A tanulás észrevétlenül zajlik, főként a családban látott minta utánzásával, vagyis a családtagok mindennapos étkezési szokásai által. Mindez meghatározó lesz majd abban, hogy gyermekünk egészséges felnőtté válik-e.

   

A gyermekek ebben a korban jellemzően még válogatósak. Szülőként legyünk azonban kitartóak és következetesek, és néhány “de ééén eeezzzt nem szeeejetem” után ne kínáljuk fel lehetőségként a mogyorókrémes kenyeret, csokis kekszet vagy Túró Rudit az ebéd helyett!

   

Az egészséges étkezés (is) küzdelmes területe a gyermeknevelésnek, és gyakran a környezet is a szülők ellen játszik (pl.: a boltokban a gyermekek szemmagasságába halmozott cukorkák, a TV-reklámok).

      

Az irányítás azonban a mi kezünkben van.

          

A helyes étkezési szokások kialakítása a szülő folyamatos feladata. A legkisebb korosztály ízlése még könnyebben formálható, vegyük tehát körül a kicsiket jó példával, így önkéntelenül megtanulják a helyes étkezés alapjait. Szülőként ezzel tehetünk gyermekeink egészségéért a legtöbbet.

© 2017 - Szent Kristóf Szakrendelő Nonprofit Kft.