Okostányér

   

       

Hasznos energia: gabonák

   

Egészen kis kortól szoktassuk a gyermekeket a teljes kiőrlésű gabonákból készült kenyerek és tészták fogyasztásához. Építsük be a család étkezésébe a teljes értékű, magas rosttartalmú gabonamagokat, álgabonákat, rizsféléket (pl: zab, árpa, köles, basmati rizs, barnarizs, vadrizs, bulgur).

   

A test egészséges növekedésének biztosítéka: hal, hús, tojás

     

A fehér és vörös húsok, halak és a tojás, mint fontos fehérjeforrások elengedhetetlenek a növekvő szervezet számára. Gyakran adhatunk hüvelyeseket vagy olajos magvakat is a kicsiknek ugyanebből a célból.

   

A gyermekek egészségének alapja: zöldség

   

A bennük található vitaminok, ásványi anyagok nélkülözhetetlenek a gyermekek fejlődéséhez, viszont gyakori, hogy a zöldségfélék nem a kedvenceik. Keressük meg azt a módot, ahogyan mégis megeszik: krémlevesnek, bolognai szószba beleturmixolva, akár süteménybe sütve. A legjobb hőkezelés nélkül, nyersen fogyasztva. Ha gyermekünk szívesen megeszi így, kínáljuk gyakran tízóraira, uzsonnára. Vigyük magunkkal kisgyermekünket a piacra, hogy megnézhesse, megfoghassa a különböző zöldségeket. Mondjuk el neki, melyiknek milyen kedvező hatása van.

   

Természetes desszert: gyümölcs

   

Lehetőleg frissen fogyasszák a kicsik, szezonálisan, naponta egy-két alkalommal. Készítsünk gyakran gyümölcssalátát, házi gyümölcsjoghurtot, gyümölcsös édességeket minimális hozzáadott édesítéssel.

    

A kiegyensúlyozott étrend Jolly Jokere: tejtermékek

    

Napi fogyasztásra ajánlott a tej, joghurt, kefir, túró, zsírszegény sajt. Natúr változatban vásároljuk, ezekből pár perc alatt készíthetünk gyümölccsel ízesített változatot.

      

Kevesebb cukrot!


A magas cukortartalmú édességektől, üdítőktől, gyümölcslevektől, a nagyiparilag feldolgozott, adalékanyagoktól hemzsegő termékektől (kekszek, nápolyi, hűtőpultos desszertek, dobozos fagylalt) óvjuk meg gyermekünket.

    

Ha jelentősen csökkentjük a sok hozzáadott cukrot tartalmazó élelmiszerek fogyasztását, nagyban hozzájárulunk gyermekünk kiegyensúlyozott testi és mentális fejlődéséhez is.

© 2017 - Szent Kristóf Szakrendelő Nonprofit Kft.