Szervezett egészségmegőrzés Újbudán

Hazánkban a születéskor várható élettartam és az egészségi állapot mutatói elmaradnak a nyugat-európai értékektől. Az egészségügyi ellátórendszer mellett a legtöbbet helyes életmóddal tudunk tenni testi-lelki épségünk megőrzésének érdekében, mely fokozottan igaz gyermekeink esetében is.

Felelősek vagyunk azért, hogy ők egészségesebben, hosszabban élhessenek. Az egészségmegőrzés legfontosabb célcsoportja a jövő nemzedéke, ezért az óvodás- és iskoláskorú gyermekek körében az egészségnevelés és egészségfejlesztés rendkívüli jelentőségű. A prevenciós tevékenységek szakmai megvalósítására az egészségügyi alapellátás keretében kerülhet sor, amelyben fontos szerepet kapnak a háziorvosok, a házi gyermekorvosok, a fogorvosok, az iskolaorvosok és nem utolsó sorban a védőnők.

   

A védőnők az egészségnevelést családlátogatás, rendelői tanácsadás és kiscsoportos előadások keretein belül végzik. Újbudán rendszeres, szervezett programokon is lehetőség van a védőnői szolgálat egészségmegőrző foglalkozásain részt venni. A Védőnői Nyílt Napok keretében a kisgyermekes családok, a serdülő lányok és fiúk, a házasságra készülők és a menopauza előtt álló nők védőnői tanácsadást, ingyenes szűrővizsgálatokat vehetnek igénybe. Felvilágosító előadásokon vehetnek részt a baba-elsősegély, az újraélesztés, a védőoltások, az utazási fertőzések, a napvédelem, a bőrápolás, a családtervezés, a fogamzásgátlás és a szoptatás témájában.

   

A Baba-Mama Klub rendezvényein bemutatásra kerül a védőnői gondozás a várandósságtól az iskoláskorig, a megfelelő anyatejes táplálás, a csecsemőkori mozgásfejlődés és annak segítése. A résztvevők megismerkedhetnek a légzésfigyelő használatával, az újraélesztés módjával, a babamasszázzsal, a szűrővizsgálatokkal, a babaápolás helyes módjával, valamint elsősegélynyújtási ismereteket szerezhetnek.

   

Az Anyatejes Világnap minden év októberében a Szent Kristóf Szakrendelőben kerül megrendezésre, ahol a gyermekek szakorvosi szűrése a szülők részére orvosi tanácsadással egészül ki. A rendezvény fő célja az anyatejes táplálás népszerűsítése.

  

A Családi Egészségnap keretében minden áprilisban több mint húszféle szűrés, elsősegély, gyógytorna és masszázsbemutató érhető el egy helyen és kiemelt program az általános iskolások sportágválasztást segítő alkati vizsgálata.

        

Az újbudai óvodákban 2016-ban elindított Teddy Maci Kórház program játékosan mutatja be a gyógyító tevékenységet az óvodás gyermekek számára.

  

A foglalkozásokon orvostanhallgatókkal együtt játszanak el egy orvosi rendelést, ahol a gyermekek plüssjátékát meggyógyítva, meggyőződhetnek arról, hogy ami az orvosnál történik korántsem olyan rémisztő, mint amekkora félelem övezi.

© 2017 - Szent Kristóf Szakrendelő Nonprofit Kft.